Drink je water zoals je pintjes, van den tap! Met deze actie daagt de provincie haar inwoners uit om ‘vriend van den tap’ te worden en twee weken kraantjeswater te drinken in plaats van flessenwater. “Wie voor kraantjeswater kiest maakt het zichzelf vooral gemakkelijk.” licht Rik Röttger, gedeputeerde bevoegd voor leefmilieu toe. “Kraantjeswater is goedkoper, altijd bij de hand en even gezond als flessenwater.” De provincie Antwerpen deelde op acht augustus 500 liter gratis kraantjeswater uit aan de Wapper, vlakbij de drukke winkelstraat Meir. Deze actie was slechts de eerste van een reeks die zoveel mogelijk mensen overstag wil laten gaan om kraantjeswater te drinken! Verschillende gemeenten organiseren dan weer blindproeven waarbij deelnemers zelf kunnen testen of ze het verschil proeven tussen flessenwater en water van den tap.

Acht bevallige collega’s van de provincie Antwerpen lieten de voorbijgangers aan de Meir en de Wapper in Antwerpen proeven van lekker fris kraantjeswater om hen zo te overtuigen om ook thuis kraantjeswater te drinken. Voorbijgangers lieten zich maar wat graag verwennen door een bekertje koel kraantjeswater dat voor iedereen vers getapt werd.

Door te kiezen voor kraantjeswater kan je jaarlijks makkelijk 80 euro besparen per gezinslid. Voor alle inwoners van de provincie komt dit neer op meer dan 135 miljoen euro per jaar! Het is dus zeker de moeite om een definitieve switch naar kraantjeswater te overwegen. De Antwerpse Waterwerken (AWW) leverde het kraantjeswater dat uitgedeeld werd.

Altijd fris en goedkoop water bij de hand
Met de actie ‘vriend van den tap’ roepen het provinciebestuur, de Antwerpse waterwerken (AWW) en Ecolife de inwoners van de provincie Antwerpen op om water te drinken van de kraan in plaats van flessenwater. Door je water van den tap te drinken, net als je pintjes, heb je altijd fris en heel goedkoop water bij de hand. “Kraantjeswater is maar liefst 200 keer goedkoper dan flessenwater.” verklaart Rik Röttger, gedeputeerde bevoegd voor leefmilieu. “Daarnaast moet je niet meer met flessen sleuren en minder vuilniszakken buitenzetten. Het is dus gemakkelijker over de hele lijn!”

In augustus en september serveert het provinciebestuur zoveel mogelijk ‘water van den tap’. Zo biedt de provincie haar personeel al jaren water van den tap aan op de werkvloer en in de refter. Vanaf vandaag zet de provincie Antwerpen een stapje verder en krijgen ook de bezoekers een fris glaasje tapwater aangeboden. Ook heel wat Antwerpse gemeenten springen op de kar en serveren kraantjeswater aan hun personeel.

Vriend van den tap laat iedereen zelf de test doen

In augustus en september kan je op heel wat gemeentelijke evenementen een blindproef doen en zelf testen of je het verschil proeft. Wie kan raden hoeveel mensen het kraantjeswater juist aanduiden, maakt kans op een mooie ‘vriend van den tap’-karaf. Waar je kan proeven, staat op de Facebookpagina.www.facebook.com/vriendvan.be

Vriend van-campagne

De provincie gelooft dat duurzaamheid en levenskwaliteit hand in hand gaan. Daarom lanceerde ze de campagne ‘Vriend van’. Tot eind 2013 stelt de provincie regelmatig een nieuwe actie voor die inwoners aanzetten om in hun portemonnee te besparen én meteen ook duurzamer te leven. Een win-winsituatie voor iedereen dus.

Geïnteresseerden kunnen surfen naar de website www.vriendvan.be of zich aansluiten viawww.facebook.com/vriendvan.be. Gedeputeerde Rik Röttger is alvast enthousiast “De campagne ‘vriend van’ maakt het leven gemakkelijker op vele vlakken. Er zijn acties die tijdswinst opleveren, geld sparen, handig of gewoon leuk zijn. Alle acties zorgen er bovendien voor dat je CO²-uitstoot kleiner wordt. We pakken uit met een hippe site en Facebookpagina waardoor je zin krijgt om mee te doen. De acties zijn ook heel eenvoudig, praktisch en verdeeld in zes categorieën: huis en tuin, koken, op stap, vrije tijd & vakantie, was & plas en winkelen. Iedereen kan dus wel zijn of haar steentje bijdragen. Lukt het je praktisch niet om meerde fiets te nemen, dan misschien wel om rustiger te rijden, een brooddoos te gebruiken of kraantjeswater te drinken. Je kiest zelf welke ‘vriend van’ je wordt.” Wie meedoet met de acties kan sterren verdienen. Daartegenover zet de provincie dan een aantal engagementen. “Als alle deelnemers

25 000 sterren behalen dan delen we biologische croissants uit aan een aantal fietsostrades van de provincie.” belooft gedeputeerde Rik Röttger.

www.vriendvan.be

www.facebook.com/vriendvan.be
www.aww.be

www.vriendvan.be

www.facebook.com/vriendvan.be
www.aww.be